Parterapi vid allvarlig sjukdom
Tyvärr så är det många svenskar som får uppleva att deras livspartner blir allvarligt sjuk. Idag finns det så många sjukdomar som kan innebära att en person inte längre kan leva som vanligt men att det ändå går att bli kvar hemma. Det här ställer höga krav på partner och familj som måste anpassa sig till den nya situationen. Även om den som är sjuk förändras så försvinner ju inte tidigare konflikter och behov, och det här kan vara svårt att se då man är mitt uppe i en process av nya rutiner. Om det är så att en partner blir allvarligt sjuk så ska man se till att få hjälp med terapi så att man klarar sig igenom den svåra perioden utan att tappa det som faktiskt alltid var bra i förhållandet. Beroende på hur sjuk ens partner är så kan det bli tal om parterapi där man finner nya vägar att relatera till varandra och till den gemensamma familjen.
Att ta hand om en sjuk partner
Det är en sak att säga att man vill ta hand om sin sjuka partner och en annan sak att faktiskt göra det. Man kan ha svårt att föreställa sig vad det innebär att göra om sitt hem så att det passar den som blivit rullstolsbunden, eller hur det känns att se en människa som man älskar sakta tyna bort. Även om det inte handlar om en livshotande sjukdom så kommer det att krävas tålamod och stor kunskap för att man ska kunna fungera som stöd för sin partner. Det är klart att man då kan behöva terapi för att orka och hantera sjukdomen på ett bra sätt. Det är inte helt ovanligt att en man, eller kvinna, som vill ta hand om sin sjuka partner upplever skuldkänslor av att inte klara av detta utan att bli irriterad och arg.
Nya och gamla problem
När det har konstaterats att ens partner är sjuk så upplever man förstås en lättnad av att förstå vad olika symptom beror på men sedan så kommer vardagen med helt nya problem. Samtidigt så försvinner ju inte de problem som man kanske hade sedan tidigare och det här kan leda till att man får en riktigt besvärlig situation där man bråkar och känner ilska ömsom mot sjukdomen och ömsom mot varandra. Till sist så blir det svårt att se vad som är vad och då kan man verkligen behöva en oberoende part som hjälper till med att reda ut begreppen så att man kan få lugn och ro och leva i fred med varandra.
Ett nytt förhållande
En ny livssituation kräver på sätt och vis ett nytt förhållande. Man måste många gånger frångå tanken om att allt ska bli som det var förr, för så blir det sällan. Även om ens partner inte har en livshotande sjukdom så kommer en allvarlig sjukdom att innebära att nya premisser och regler för förhållandet måste införas. Med hjälp av parterapi så kan man komma fram till precis vad som ska göras i den egna relationen. Terapeuten hjälper till med att ge en klar bild där man ser var skon klämmer och hur man kan gå framåt och göra det allra bästa av sjukdomssituationen.