Tankar om pension

När en partner går i pension så kan mycket förändras. Det som man tidigare tagit för givet är plötsligt inte alls självklart och plötsligt så kan man se att den nya livssituationen sliter på förhållandet. Att gå från att arbeta under vardagar till att vara pensionär är en stor omställning och man bör beakta att möta de problem som kan uppstå innan de gör det med förebyggande parterapi där man kan få hjälp och vägledning inför denna stora förändring. Med rätt attityd och genomtänkta beslut så kan ju den ena partnerns pension vara det bästa som hänt förhållandet.

Tankar om ekonomi

Många blir stressade då pensionen kommer närmre för att de inser att ekonomin kommer att se annorlunda ut. Inkomsten minskar och man har inte längre samma möjligheter till lån. Det här kan minst sagt upplevas som deprimerande. Det är inte alla par som lyckas prata om den nya ekonomiska situationen på ett konstruktivt sätt och förutom att man måste sätta sig in i alla regler som gäller för pensionen så kan det verkligen hjälpa med parterapi i Stockholm där man tillsammans med en parterapeut diskuterar hur man ska klara den nya ekonomiska situationen. Det är väldigt viktigt att båda parter är med på förändringar som blir ett måste då en inkomst minskar, och att ingen upplever att de inte längre är lika mycket värda i relationen.

Nya förutsättningar

Om man ser bort från det där med vardagsekonomi så är det ju rent praktiskt så att pensionen innebär att en av parterna plötsligt får otroligt mycket fritid. Beroende på hur man har levt sitt liv innan pensionen så kan detta innebära att personen inte har något att göra. Om det inte finns fritidsaktiviteter så kanske ledigheten innebär ett stillasittande framför TV hela dagen och det här kan leda till problem. Dagens pensionärer är ju inte gamla på så vis att många har god fysik, tänker som då de var 50, och upplever att det finns mycket kvar att upptäcka och se. Hur man ska göra detta tillsammans då den ena fortfarande jobbar fulltid är förstås viktigt att betänka. Man måste ju fortfarande kunna skapa en gemensam vardag även om man har olika förutsättningar vad gäller tid.

Hjälp med vägledning och terapi

Många har en felaktig uppfattning om parterapi och ser detta som något som enbart par med problem har behov av. Faktum är att man kan dra stor nytta av parterapin utan att konflikter har utvecklats. Inför livets vägskäl så är det klokt att stämma träff med en duktig parterapeut som har stor erfarenhet av hur man kan undvika att falla i vanliga fällor när livssituationen förändras. Det är fullkomligt naturligt att känna sig orolig när en partner går i pension och många gånger så kan det vara tillräckligt att få ge uttryck för detta på en sansat och produktivt sätt. Därför bör man dra nytta av den stora hjälp som parterapin är och se till att göra det allra bästa av det faktum att livet förändras. Om du vill veta lite mer om detta så kan jag rekommendera denna sida,

8 Jul 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)