Parterapi när man grälar om pengar

Vad gör man när ens partner inte kan hålla i pengar och det blir ständiga bråk om hur fickpengar och sparpengar ska fördelas? Det är mycket vanligt att gräla om pengar och detta trots att det faktiskt handlar om vettiga vuxna människor. Man behöver alltså inte se bråken som ett tecken om att någon har psykiska problem utan snarare som ett bevis på att kommunikationen brister. När det handlar om ekonomi så är det väldigt tacksamt att vända sig till en terapeut för parterpi i Stockholm då detta ganska snabbt kan leda till att man får ett slut på tjafsen. Det handlar ju om att komma överens om den ekonomi som man har gemensamt och separat, och om att förstå hur man ska hantera situationer då det uppstår frågor omkring hur resurser ska hanteras och fördelas.

Känslor och fakta

När man har bråkat mycket omkring pengar så glömmer man snabbt vad som är fakta och vad som är känslor. Har det gått så långt att man redan kallar varandra för öknamn som snåljåp, slarver, och andra hårdare ord, så kan det vara svårt att prata om det man egentligen stör sig på, nämligen att pengarna inte används så som man själv tycker vore vettigt. För att få slut på de obehagliga grälen så kan man med hjälp av parterapi se på det som man faktiskt bråkar om. Med alla korten på bordet och en tredje part som inte är personligt involverad i relationen så blir allting tydligt, och då kan man äntligen ta ett steg i rätt riktning och få ordning på ekonomin och de beslut som man fattar om pengar.

Tre sätt att se på saken

Det kan vara mycket spännande att i skrift se vad två personer som grälar om pengar har att säga om saken. Man kan uppleva att båda har lika rätt i det de säger fast att de har så motsatta meningar om hur pengarna ska spenderas och sparas. Då man munhuggs så hör man ju sällan vad ens partner säger och man är för upptagen med att försvara sin egen ståndpunkt för att kunna ta in en annan bild av situationen. Om man tar hjälp av en terapeut så kan man i ord eller skrift få redogöra för sin syn på saken utan att bli avbryten. När parterapeuten sedan återger och redogör för de synpunkter som finns på ett sakligt sätt så kan detta bli till en aha-upplevelse. Dessutom så kommer ju parterapeuten att kunna komma med en tredje version som grundar sig på logik och professionell erfarenhet av den här typen av situationer.

Parterapi är för friska människor

Det är inte ovanligt att par som grälar om pengar missar att parterapi kan bli lösningen på problemet. Det här beror på att man tror att det måste finnas allvarliga psykiska problem för att man ska behöva parterapi eller att man ska lida av misshandel och liknande. Faktum är att många som får hjälp med parterapi kommer utan att lida av någon sjukdom. Parterapin är förebyggande och en stor hjälp då man upplever att man inte själva klarar av kommunikationen på ett vettigt sätt. När det handlar om pengar så ska man dra nytta av denna hjälp då den faktiskt kan leda till stora besparingar på lång sikt, både vad gäller psykiskt hälsa och pengar på banken!

11 Aug 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)